16-10-07

Russen op Spitsbergen

'MIR': met witte letters op de stenen rots achter het stadje Barentszburg op Spitsbergen worden de bezoekers verwelkomd. 'Vrede.' De schoorsteen van de krachtcentrale braakt zwarte wolken uit. Een enkele zwemmer waagt zich in het bruine water van het verroeste binnenbad. Even verderop herinnert Lenin op zijn sokkel aan de gloriedagen.

Ooit was deze plaats, gelegen in de Noordelijke IJszee ver weg van moedertje Rusland, de koude droom van veel Russische mijnwerkers. Hier werd geld verdiend, hier stond in de kantine de warme hap klaar en hier waren de voorzieningen piekfijn in orde. Tijdens de hoogtijdagen bevonden zich 2500 Russen op deze strategische buitenpost, nu nog maar 500.

Toch hangt er verandering in de lucht. De Russen zijn bezig hun activiteiten uit te breiden en weer vastere voet aan de grond te krijgen op deze laatste stop voor de Noordpool. Ze willen een eigen vliegveld bouwen en hebben plannen voor een visfabriek, zodat Russische trawlers niet meer naar het vasteland hoeven om te lossen.

En ze willen meer mijnbouw. Nu haalt het staatsbedrijf Arktikugol op Spitsbergen jaarlijks 120.000 ton steenkool uit de Barentszburgmijn. "We hebben nog een mijn, Grumant, gesloten in de jaren '60. Die kunnen we heropenen", zegt directeur Boris Nagajuk.

Het plan van heropening van Grumant zorgt voor frictie met de Noorse autoriteiten. De Grumantmijn ligt naast vogelbroedplaatsen. Bovendien willen de Russen een weg aanleggen tussen Barentszbrug en de groeve, dwars door beschermd natuurgebied.

Svalbard, waarvan het eiland Spitsbergen deel uitmaakt, is officieel Noors gebied. Ondertekenaars van het Verdrag van Spitsbergen uit 1920 hebben echter het recht de natuurlijke bronnen te gebruiken. Tot 1932 deden de Nederlanders dit. Toen verkocht de Nederlandse Spitsbergen Compagnie het stadje Barentszburg aan het Russische steenkolenbedrijf Arktikugol.

Nagajuk heeft meer plannen met Barentszburg: "We investeren om de krachtcentrale schoner te maken." Ook wil hij toerisme stimuleren. De plannen passen in de recente ontwikkelingen rond de Noordpool. Deze zomer plantten de Russen daar een vlag op de zeebodem. Het gebied is van belang vanwege de olie- en gasreserves.

De Noren voelen zich niet bedreigd door de Russische expansiedrift. "Rusland heeft het verdrag van Spitsbergen ondertekend en heeft dus rechten", zegt de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Støre.pitsbergen

02:19 Gepost door gepost door Kris Roman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-09-07

Welkom op deze blog !

Als Rusland valt, dan valt heel Europa.If Russia falls, then Europe will be lost !

23:32 Gepost door gepost door Kris Roman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |